Se dau bani. Aproape 34.000.000 de euro pentru români, în ce scop va putea fi folosit ajutorul financiar
Comisia Europeană a anunțat miercuri o propunere de sprijin financiar în valoare de 33,9 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a ajuta România.
Pentru ce vor putea fi folosiți banii
Ajutorul financiar în valoare de aproape 34.000.000 de euro pentru români ar putea fi acordat astfel încât țara să poată face față daunelor ce au fost cauzate de seceta severă din vara anului trecut, potrivit unui comunicat oficial.
Conform Comisiei, sprijinul din FSUE poate acoperi o parte din costurile operațiunilor de urgență și redresare, inclusiv reparații ale infrastructurii afectate, măsuri de protecție a populației, consolidarea infrastructurii de prevenire și protejarea patrimoniului cultural, precum și acțiunile de curățare.
Aceste operațiuni pot fi finanțate retroactiv din FSUE, începând cu prima zi a producerii dezastrului.
„În fiecare an, ne confruntăm cu impactul devastator al schimbărilor climatice și al unor dezastre naturale cu o frecvență și o amploare din ce în ce mai mari.
Cu toate că prevenția, adaptarea la schimbările climatice și atenuarea efectelor acestora, inclusiv cu sprijinul politicii de coeziune, rămân esențiale, asistența FSUE este indispensabilă în urma dezastrelor naturale majore.
Această solidaritate este în ADN-ul UE și nu se oprește la frontierele sale. Astăzi, Comisia a propus un sprijin din FSUE pentru România, care a suferit daune majore vara trecută”, a declarat comisarul pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira.
Ce trebuie să se întâmple pentru a fi acordați banii
Următorii pași constau în obținerea aprobării din partea autorității bugetare, Comisia neputând să anticipeze decizia acesteia.
După aprobarea propunerii de mobilizare de către autoritatea bugetară, Comisia va elabora o decizie de punere în aplicare a sprijinului din FSUE. Odată adoptată propunerea, sprijinul financiar poate fi acordat într-o singură tranșă.
FSUE reprezintă unul dintre principalele instrumente ale Uniunii Europene pentru redresarea în urma dezastrelor. Aceasta susține statele membre și țările candidate prin furnizarea de resurse financiare după producerea unor dezastre naturale majore.
Începând din aprilie 2020, în contextul eforturilor UE de contracarare a pandemiei de coronavirus, FSUE a fost extins pentru a include urgențele majore de sănătate publică.
Fondul a fost creat în urma inundațiilor grave din Europa Centrală din vara anului 2002, având scopul de a sprijini operațiunile de urgență și redresare ale țărilor eligibile în urma dezastrelor naturale.